Somtoday Mod

Somtoday Mod is een gratis browser-extensie waarmee je de leerlingenwebsite van Somtoday kunt aanpassen. Somtoday is een programma wat door veel scholen in Nederland gebruikt wordt. Je kunt er bijvoorbeeld je rooster, huiswerk en cijfers in bekijken. Ook kun je er berichten mee versturen naar docenten.

Als je geen gebruiker bent van Somtoday als leerling denk je misschien: waarom zou je een mod voor Somtoday maken? Nou, de originele site van Somtoday ziet er uit alsof hij in het jaar 2000 gemaakt is en nooit meer geupdate is. Serieus. De mod geeft de website een frisse look en biedt extra opties, zoals een dark mode, het kleurenschema en de layout aanpassen en meer.

Ik heb de mod ook gemaakt omdat ik niet de enige ben die zich ergert aan Somtoday's uiterlijk. Lees deze blog van een andere leerling bijvoorbeeld eens, waarin ook frustraties naar Somtoday worden geuit.

Somtoday Mod is behalve als browser-extensie ook beschikbaar als userscript. Een userscript voert JavaScript-code uit op een website, wat eigenlijk precies hetzelfde is als wat de extensie doet. Het verschil van deze versies is dat een userscript makkelijk aan te passen is, wat erg handig kan zijn. Het voordeel van de extensie is dan weer dat je geen userscriptmanager hoeft te installeren. Als je de mod niet wil aanpassen, kun je beter de extensie installeren.

Somtoday gebruikt HTML 4.01, wat een HTML-versie uit 1999 is. In 2008-2012 begonnen sites HTML5 te gebruiken, waaruit je af kunt leiden dat Somtoday waarschijnlijk tussen 1999 en 2008 gemaakt is. Sindsdien krijgt Somtoday regelmatig updates, maar om een of andere reden passen ze nooit het design aan.

Bedankt (in 3.1)

Reacties

Reactie toevoegen

Reacties

henk
ik weet niet of het wat uit maakt maar ik dacht ik meld het gewoon
henk
ik vind de mod echt geweldig maar op de pagina interne fout werkt de mod niet. 
Jona ZwetslootGeverifieerd
Bedankt voor het melden! Ik ga ernaar kijken (als het tenminste lukt om op die pagina te komen).
EDIT: Vanaf de volgende versie wordt je automatisch geredirect zodat je de interne fout pagina niet eens meer ziet. Dan hoef je ook niet meer op de link te drukken om terug te gaan naar de homepage.
MR. H
werkt de mod ook voor docenten?
Jona ZwetslootGeverifieerd
Helaas werkt de mod niet voor docenten, aangezien de docenten-site net wat anders is opgebouwd dan de leerlingen-site. Ook heb ik geen toegang tot de docenten-site, waardoor ik geen aangepaste versie voor docenten kan maken.
Anoniempje
Hallo Jona, echt bedankt! Is het ook mogelijk om je script zelf te gebruiken met een soort van api? Bijvoorbeeld somtodaymod.addSetting();
Jona ZwetslootGeverifieerd
Je kan de unminified userscript-versie downloaden. Dan kan je zelf de code aanpassen. Ik heb in de nieuwe versie (2.8) comments toegevoegd om alles zo duidelijk mogelijk te maken.
Stinos
JONA JE BENT ECHT EEN LEGEND echt waar hoe kan jij dit man
Jona ZwetslootGeverifieerd
Bedankt! Het is javascript, dus als je dat eenmaal een beetje kent is het gelukkig niet al te lastig.